UPOZORENJE KORISNICIMA – SKLADIŠTENJE PELETA – POTEŠKOĆE U RADU PEĆI

Poštovani korisnici sustava na pelet, molimo Vas da obratite pažnju na način na koji skladištite vaš pelet ili ogrjev. Naime, zadnjih mjesec dana zaprimamo pozive kako sustavi/peći na pelet, posebno ambijentalne peći za ispuh toploga zraka ali i veliki sustavi Idro  i Boiler za centralno grijanje imaju problema pri radu. Neuspjelo paljenje (alarm NO ACC), štopanje ili zatrpavanje ložišne košarice ( NO FIRE, COOL FIRE ILI NO LIGHT) nakon 1 do 2 sata rada peći (čak i s EN Plus A1 peletom) te ponovno javljanje alarma. Sve ovo pa i slični problemi događaju se radi povećane vlage u peletu koja je nastala naknadno nakon proizvodnje uslijed neadekvatnog skladištenja kod prodavatelja/distributera (otvoreni samo krovom natkriveni prodajni prostori, benzinske postaje s nadstrešnicama ili samog korisnika.

Radi meteoroloških uvjeta u Republici Hrvatskoj, velike vlage u zraku, učestalih magli, kišnih razdoblja s naglim zatopljenjem (oscilacija u temperaturi) pelet je potrebno čuvati u zatvorenim prostorijama, odignut od poda (bar na paleti minimalno 10-15 cm). Naime, svako pakiranje/vreća 15/1 kg  peleta na sebi ima sitne otvore (rupice) koje su vidljive golim okom kako bi sirovina nakon proizvodnje mogla disati tj. ohladiti se i regulirati vlagu u normalnim uvjetima skladištenja. Pri skladištenju peleta u podrumima i sličnim prostorijama koje se nalaze ispod razine zemlje ili pod nadstrešnicama, vanjskim šupama ili garažama koje nisu izolirane događa se da pelet koji posjedujete povuče vlagu unutar pakiranja u samu sirovinu/pelet te kao takav radi probleme prilikom potpale (nemoguća potpala od prvog pokušaja, ponekad drugog te trećeg) te u radu lošije sagorijeva i dovodi do pretrpavanja ložišne košarice zato što u datom trenutku ne može sagorjeti dozirana količina peleta propisana u tvorničkim parametrima.

Preporučujemo da provjerite prostorije u kojima vam se nalazi pelete te ako je išta od gore navedenog prisutno u vašem slučaju molimo da učinite sljedeće;

  • Ako je moguće preselite sav pelet na drugo mjesto, suhu i zatvorenu prostoriju.
  • 48 sati prije otvaranja i korištenja nove vreće peleta 15/1 kg ostavite da odleži u neposrednoj blizini peći, na potpuno suhom mjestu (idealno bi bilo u kući/stanu)
  • Prije paljenja napunite ručno 1/3  ložišne košaricu peletom koji je odležao 48 sati na suhome mjestu, zatvorite vrata i na gumb ON/OFF upalite vašu peć. Pazite da ne stavite previše peleta u ložišnu košaricu jer bi u tom slučaju moglo doći  do pretrpavanja ložišne košarice.

Svako pakiranje peleta 15/1 kg trebalo bi imati mogućnosti cirkulacije zraka kroz samu vreću peleta i pritiskom na nju zrak mora biti moguće istisnuti iz vreće. Ako toga nema i sastav unutar pakiranja je maksimalno popunio vreću znači da je pelet tj. sirovina unutar pakiranja pokupila vlagu, obzirom da se vreće u proizvodnji uvijek pune s tolerancijom slobodnog prostora u istoj kako bi se mogle lakše formirati prilikom automatskog paletiranja strojem.